2011. április 30., szombat

Mákos kalács

Anyák napjára megajándékoztam én a kis családot egy kis finomsággal.


Hozzávalók:

* 60 dkg liszt
* 15 dkg
* 2,5 dl tej (házi tej)
* 5 dkg cukor
* 1 reszelt citrom héja
* 1 csomag vaníliás cukor
* 2 tojás
* 1 csipetnyi só
* 5 dkg élesztő
* A töltelékhez:
* 30 dkg darált mák
* 1 citrom reszelt héja
* 10 dkg cukor
* 1 csomag vaníliás cukor
* kevés citromlé
* tej (csak annyi, hogy ne legyen száraz a mák)

Elkészítés:

Körülbelül 1 dl cukrozott tejben egy kevés liszttel felfuttatom az élesztőt. Addig a lisztet átszitálom, és a margarinnal szépen elmorzsolom, majd hozzáadom a kovászt (a felfuttatott élesztőt), a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom héját és a tojásokat. Ezt jól összedolgozom levegős tésztává. Meleg helyen letakarva kelesztem 80 percig (amíg kétszeresére kel). Ez idő alatt a tepsiket kikenem és belisztezem.

A tölteléket is elkészítem. Én nem szoktam megfőzni a mákot, mert akkor nagyon nehéz egyenletesen a tésztára igazítani. A mákot ledarálom, és cukorral ízesítem, majd belereszelem 1 egész citrom héját, hozzáadok kevéske citromlevet. Ezt ízlés szerint nyomom bele. Hozzáadom még a vaníliás cukrot és annyi tejet, hogy a mák ne álljon össze, hanem könnyen eligazítható legyen a tésztán.

A megkelt tésztát 2 részre osztom, kinyújtom téglalap formára, és megtöltöm a mákkal. Felgöngyölítem, és a tetejét megkenem tojással.
A tészta tetejét megszurkálom, hogy a gőz távozni tudjon.

Hagyom még egy kicsit kelni a tepsiben, majd előmelegített sütőben 4-5 fokozaton megsütöm.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az élő ige

"És kincseiket kitárván, ajándékokat adának néki: aranyat, tömjént és mirhát." Mt.2,11